Къща за гости Панайотови

Добралък

С. Добралък е едно райско местенце в Родопите, което те завладява с тишината и спокойствието си, с красива си природа и чист въздух! Веднъж посетиш ли го, сякаш се влюбваш и искаш да се връщаш отново и отново. Съвсем близо до големия град – на 46км южно от Пловдив, а се пренасяш в друго измерение, назад във времето. Селото е разположено на 1100м надморска височина и землището му се простира на почти 100 000декара. 

Граничи със селата Наречен, Нареченски бани, Косово, Ситово, Лилково, Гълъбово, Извор, Дедево, Лясково, Яврово, Бачково. Разположено е между два римски пътя и е едно от най-старите села в Родопите. Споменавано е за първи път през 1084г, като дарение на Бачковския манастир. А ако се съди по старинните съдове, намерени в местността Студиница, селището има Тракийски произход. През годините е приемало различни имена, като Добролонг, Каварджики, Добралъг и Добралъка.

Интересни места и сгради, които да разгледате са: църквата, построена през 1848г, старото училище, строено през 1848г, множеството параклиси, пръснати по селото, а един от тях – „Св. Неделя“ съвсем скоро реставриран и приспособен за кратък отдих с маса, пейки и огнище; „Поповата чешма“ със стар турски надпис, който гласи: „Направих хаир за добро“; читалището Иван Вазов, където се помещава библиотека и етнографска сбирка на носии, битови съдове, снимки, плетива и т.н.

 

Село Добралък се намира в планински район. То е село разположено в Родопите. От Бяла Черква е на няколко часа път. Има много красива природа и чист въздух.Красиви излетни места в близките околности на Добралък са: ливадите около селото в местностите Спортива, Гергюва черква, Драгосювица, Вълков тор, а по-далечните – курортните Студенец, Бяла черква, хижа Чернатица (Комсомолска). Бъдещото дооформяне на парк Родопи ще превърне западната част на землището в още по-привлекателна дестинация за краткотраен отдих и излети.